Et par dage i Sverige efter Norge og Finland og inden Frankrig, Schweiz og Italien

13/7: Småland, Sverige
Efter en yderst god tur til Norge & Finland fra 1/7-11/7, fløj jeg d. 12/7 fra Alta til Stockholm Arlanda Airport, og efter 8 timers kedsomhed her (det var ikke rigtig worth at smide 1000 svenske efter en overnatning, når jeg alligevel skulle op kl. 3, så snuppede bare en bænk på Stockholm C), gik det videre fra Stockholm C kl. 3:42 mod Gamleby - ankomst ved 9-tiden.
Hovedmålet med denne tur var naturligvis Plebejus argyrognomon norvegica (Astragelblåfugl). Denne underart af Astragelblåfugl har længe stået relativt højt på min europæiske dødsliste af en underart at være, da den snart forsvinder fra planeten, hvorfor jeg har prioriteret det højt at få lukket den af.
Efter hurtigt overstået cykelleje i Gamleby, var det direkte mod Dalhem. Jeg ledte på flere gammelkendte argyrognomon-lokaliteter, hvor den fandtes så sent som i begyndelsen af 2010'erne, men den er forsvundet alle stederne sidenhen. Desværre. Selv på den ellers meget kendte super-lokalitet ved Dalhem, hvor der var pænt mange dyr så sent som 2013/2014, er det også hélt forbi. Der fløj dog omkring Gamleby ---> Dalhem ---> Överum lidt Aporia crataegi (Sortåret Hvidvinge), Plebejus argus (Argusblåfugl), Plebejus idas (Foranderlig Blåfugl), Polyommatus amandus (Isblåfugl), Cyaniris semiargus (Engblåfugl), Speyeria aglaja (Markperlemorsommerfugl), Melitaea athalia (Brun Pletvinge), Lasiommata maera (Skov-Vejrandøje), og bedst lykkedes det ved Dalhem at finde en frisk Nymphalis polychloros (Kirsebærtakvinge) siddende stille i vegetationen. Tror også jeg så en Colias palaeno (Mosehøsommerfugl) susende forbi på afstand.
Polyommatus amandus f. azurea (Isblåfugl), Gamleby, Småland, Sverige d. 13/7 - 2020.
Nymphalis polychloros (Kirsebærtakvinge), Dalhem, Småland, Sverige d. 13/7 - 2020.
Dalhem, Småland, Sverige. Tidligere lokalitet for Plebejus argyrognomon norvegica (Astragelblåfugl). Astragelblåfugl forsvandt fra Dalhem i 2014.
Hun af Plebejus argyrognomon norvegica (Astragelblåfugl), fanget ved Dalhem, Småland, Sverige d. 14/7 - 1959. Coll. ZooMus. Astragelblåfugl forsvandt fra Dalhem i 2014.
Sluttede dagen ved Överum, hvor der lige ved stationen langs med jernbanen var en fin bestand af argyrognomon norvegica så sent som i 2012. Det lykkedes mig desværre ej heller hér at genfinde arten. Det er slut her også.
Överum, Småland, Sverige. Tidligere lokalitet for Plebejus argyrognomon norvegica (Astragelblåfugl). Astragelblåfugl forsvandt herfra i 2012.
14/7: Småland, Sverige
Gav argyrognomon-eftersøgningen en dag mere. I stedet for at fokusere på Dalhem/Överum-kanten, hvor vi nok må erkendte at arten er forsvundet fra, valgte jeg at køre længere mod nord til länsgrænsen mellem Kalmar Län og Östergötland Län med udgangspunkt i Ukna-kanten. Netop heroppe blev arten fundet på en enkelt lokalitet i sommeren 2019 af Mats Lindeborg fra Länsstyrelsen i Kalmar Län, men det er kun Länsstyrelsen og nogle få andre svenskere der ved hvor. Så jeg måtte bare cykle rundt i området, finde værtsplanterne, og håbe på at finde stedet, eller evt. en ny lokalitet for arten.
Det lykkedes at finde nogle meget egnede steder, hvor jeg vidste der var en del fund fra 2005-2009 ud fra nogle gamle prikkort, men desværre er argyrognomon nok forsvundet herfra også. Cykelturen rundt hele dagen omkring länsgrænsen, var dog ikke helt forgæves, det lykkedes at finde en række fine arter som: Aporia crataegi (Sortåret Hvidvinge), Plebejus argus (Argusblåfugl), Plebejus idas (Foranderlig Blåfugl), Polyommatus amandus (Isblåfugl), Speyeria aglaja (Markperlemorsommerfugl), Brenthis ino (Engperlemorsommerfugl), Lasiommata maera (Skov-Vejrandøje) og Erebia ligea (Skovbjergrandøje).
I 2011 blev arten fundet på ca. 35 lokaliteter i Sverige & Norge, og i dag i 2020 findes arten nu på 0-1 lokaliteter i Sverige. Arten uddøde i Norge i 2013. Så det går da sådan pænt stærkt. Det er kun et spørgsmål om tid før Plebejus argyrognomon norvegica forsvinder fra planeten, hvis det ikke allerede netop er sket. Og der er ikke rigtig noget at gøre ved det. Man må i det mindste kunne håbe at Länsstyrelsen finder arten i Sverige i 2020?
Erebia ligea (Skovbjergrandøje), Ukna, Småland, Sverige d. 14/7 - 2020.
Vindommen, Ukna, Småland, Sverige. Gammelkendt lokalitet for Plebejus argyrognomon norvegica (Astragelblåfugl). Astragelblåfugl forsvandt herfra engang i 2010'erne.
Et fortidsminde: Han af Plebejus argyrognomon norvegica (Astragelblåfugl) fotograferet d. 20/7 - 1978 i Småland (Henriksen & Kreutzer, 1982). Om arten i 1970'erne skriver de: "Arten må nu mange steder betragtes som almindelig og kan optræde i stort antal". Tjae...

Efter to dages intensivt arbejde i Søholt Storskov på Lolland her 16/7 & 17/7, sidder jeg i skrivende stund i toget på vej mod den billige europæiske billeje i Flensburg, hvor det i første omgang her kl. 8:30 gælder 950 km kørsel til Les Vosges i Frankrig, hvor målet i morgen er at finde Erebia epiphron mackeri ved Le Rainkopf (1250 m), Rothenbachkopf (1250 m), Le Lauchenkopf (1280 m) og Grand Ballon (1300 m).

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Albulapass (2400 m), Graubünden, Schweiz

Boloria polaris i Finnmarken!