Pseudochazara amymone


Det meste af dagen er gået med at få lavet udstyr til natsommerfugle-sæsonen, så nu er det rart lige at sidde foran computeren igen, og få udarbejdet dagens opslag til bloggen. Dagens opslag omhandler mit sjældneste dyr i 2019: Pseudochazara amymone - en af de mystiske dagsommerfugle i Europa. For 10 år siden var randøjen amymone blot beskrevet som en underart af Pseudochazara mamurra, da der stort set ingen oplysninger eksisterede på denne. Før 2010 var de eneste oplysninger man havde på amymone, 4 eksemplarer fanget i det nordvestlige Grækenland ved Ioannina, fra d. 5-10. juli 1975, samt en enkelt hun nogle år senere. Det var John Brown der i sin tid fandt de første 5 eksemplarer. Siden blev der ikke set noget til arten i Grækenland, og der var i mange år tvivl om artsstatus på amymone. Der blev f.eks. spekuleret i en mulig ekstrem sjælden hybrid. I 2010 blev arten dog opdaget i det sydøstlige Albanien nær Korçë. Forekomsten blev holdt hemmelig i 2010 & 2011, men siden blev rygtet offentliggjort, og siden da er arten blev eftersøgt rimelig grundigt i det sydøstlige Albanien. Der er i alt fundet 3 metapopulationer, som består af ca. 18-20 delpopulationer. Endelig er det også ved DNA lykkedes at udskille amymone som værende selvstændig art, og dermed udskilt fra Pseudochazara mamurra, som man nu må til Tyrkiet for at se. De 3 metapopulationer af amymone i Albanien er de eneste kendte i verden. Rygtet siger dog, at arten stadig skjuler sig i Grækenland, men dennes forekomst bliver efter sigende holdt hemmelig. I sommers besøgte jeg og 5 andre lepidopterologer Korçë i Albanien, hvor et hovedformålene netop var Pseudochazara amymone, inden det er for sent, da det langt fra er sikkert, at arten kan klare sig. En stor del af artens levesteder er ikke rigtigt tilgængelige, og arten flyver som regel meget fåtalligt sammen med søsterarten Pseudochazara tisiphone, hvor ratioen for amymone er meget lav. Selvom vi vadede rundt i timevis på amymone-lokaliteter, lykkedes det mig kun at finde 2 amymone (ud af i alt 3 set blandt turdeltagerne) blandt et 3-cifret antal af søsterarten tisiphone, så det var bestemt ikke helt let.
Pseudochazara amymone (tidligere Pseudochazara mamurra ssp. amymone) ved Drenovë, Korçë i Albanien d. 11/7 - 2019. Dette var det blot ene af i alt 3 eksemplarer, som det lykkedes undertegnede og 5 andre lepidopterologer at finde på en ekskursion i Albanien i sommeren 2019. Der er kun 3 kendte metapopulationer på verdensplan, alle i Albanien. Dertil går der stadig rygter om artens fortsatte eksistens i Grækenland...
Endnu et skud af samme individ af Pseudochazara amymone.

Lokalitet for Pseudochazara amymone ved Korçë i det sydøstlige Albanien d. 11/7 - 2019. Her flyver arten sammen med søsterarten Pseudochazara tisiphone, som flyver i stort overtal.

Endnu et lokalitetsbillede. At Pseudochazara amymone først blev opdaget i Albanien i 2010, viser sig dog ikke at være helt korrekt, omend disse oplysninger går igen i flere videnskabelige artikler på arten. Der eksisterer et ældgammelt fund fra 1979, som er gået flere af de mest inkarnerede folk forbi, da fundet figurerer i en artikel man nærmest ikke kan opstøve nogen steder mere. Fundet stammer fra bjergpasset Qafa e Qarrit lige op af Pepellash ved Korçë. Finderen var den albanske lepidopterolog Kastriot Misja, publiceret i artiklen "BULETIN I SHKENCAVE TË NATYRËS (Misja & Kurrizi 1984)". Jeg har vedhæftet et lille udsnit af artiklen.
Efter vi havde vadet rundt i flere timer på den kendte amymone-lokalitet ved Drenovë, og efterfølgende besøgt en anden kendt amymone-lokalitet ved Voskopojë med forgæves resultat, var vi kørt længere mod syd, hvor Martin Bjerg pludselig råbte over walkien mens vi kom kørende "Skal vi ikke lige stoppe her, det ser sovt og Pseudochazara-agtigt ud!"
Vi stoppede op, og det betalte sig. Ret hurtigt fandt jeg den første Pseudochazara, som viste sig at være en amymone! Vi troede faktisk det var en ny lokalitet for arten, indtil vi kom hjem og fandt ud af det netop var her at amymone i sin tid tilbage i 1979 første gang nogensinde blev fundet i Albanien - men aldrig set siden igen. Altså et genfund for lokaliteten af denne uhyre sjældne art. Det var den eneste amymone vi med sikkerhed fandt, men det viste sig at være en supergod Pseudochazara-lokalitet in general. Her fløj nemlig 100-vis af Pseudochazara tisiphone, flere Pseudochazara amalthea samt andre gode dyr.
Pseudochazara amymone ved Pepellash, Qafa e Qarrit i det sydøstlige Albanien d. 11/7 - 2019. Genfund for lokaliteten. Sidst set i 1979.
Lokalitet for Pseudochazara amymone ved Pepellash, Qafa e Qarrit i det sydøstlige Albanien d. 11/7 - 2019. Her fløj amymone sammen med flere andre superdyr, bl.a. Spialia phlomidis, Pseudophilotes vicrama, Polyommatus dorylas, Chazara briseis, Pseudochazara amalthea, Pseudochazara tisiphone, Hyponephele lycaon m.fl.
Et lokalitetsbillede mere fra Pepellash, Qafa e Qarrit.
Og et til. Det var en fantastisk aften ved Pepellash...

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Albulapass (2400 m), Graubünden, Schweiz

Boloria polaris i Finnmarken!