Mulig Sydlig Høsommerfugl (Colias alfacariensis) fra Danmark?

Billedet indeholder sandsynligvis: plante og blomst
Her fornylig "fandt" jeg ovenstående spændende Colias på Zoologisk Museum i København, da jeg sad og sorterede palæarktiske Colias'er. Denne sad i den danske hyale-kasse og er fanget i Tisvilde Hegn (NEZ) i 1960 af Ole Lomholt. Lige siden jeg fandt dyret, har jeg ment dette er en rigtig god kandidat til en Colias alfacariensis (Sydlig Høsommerfugl). Jeg har vist dyret til Arne Lykke Viborg og Martin Bjerg, som enstemmigt også mener at det kan være en alfacariensis. De karakterer der taler for alfacariensis, er for det første begrænset mørk skælklædning ved vingeroden, som oftest er mere udbredt hos hyale. Forvingeformen er konveks, hvilket især er tydeligt på central-og sydøsteuropæiske dyr. Nu afdøde Eduard Reissinger, som var en af historiens største Colias-eksperter, har lavet et fremragende arbejde på alle artens trækruter i Europa. Kortet er vedhæftet i denne kommentar, og viser netop at det er de centraleuropæiske dyr, som meget sjældent rammer det nordlige Tyskland og muligvis Danmark.
Billedet indeholder sandsynligvis: tegner
Den gule farve på dette dyr, kunne også tænkes at tale til fordel for alfacariensis, og den mørke forvingeplet virker også forholdsvis kraftig. Igen taler det til fordel for teorien om migration fra det centrale Europa, da de sydvesteuropæiske dyr gennemsnitligt ser anderledes ud. Det skal dog understreges, at der aldrig nogensinde er blevet påvist nogen absolutte forskelle mellem hyale og alfacariensis, så en sikker bestemmelse baseret på morfologiske karakterer af det enkelte individ, og ikke af en serie, er ikke rigtig mulig, da hyale i sjældne tilfælde kan ligne typedyr af alfacariensis, og omvendt. Dyret vil derfor i snarlig fremtid blive genitalundersøgt, og viser det sig at være en alfacariensis, ville det dermed være en ny art for Danmark, efter alle Henriksens 3 fund fra 1950'erne blev forkastet i 2011, efter ellers at have været godkendt siden 1980'erne. Jeg (og flere andre) synes i hvert fald det virker som en god kandidat til alfacariensis, med forbehold for at tage fejl mht. problematikken omkring overgangsformer. Så I må ikke grine af mig hvis det bare viser sig at være en hyale! Mistanker skal altid undersøges!

1. kolonne alfacariensis-hanner, 2. kolonne hyale-hanner, 3. kolonne alfacariensis-hunner, 4. kolonne hyale-hunner. Hannerne er generelt de "letteste" at "bestemme".

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Albulapass (2400 m), Graubünden, Schweiz

Corona-pause