En afhopper i samlingen - Colias aurorina

Tilbage i april 2019 besøgte jeg Knud Bech for at tjekke hans samling. Mens jeg sad og sorterede nogle blåfugle og Leptidea'er, og lige havde brug for at se på noget andet, kiggede jeg i lidt rodekasser fra en ekskursion til Bulgarien i 2010. Blandt mange gode sommerfugle, sad der specielt ét dyr der fik min puls op at køre - en afhopper i samlingen. Det var en hun af Colias aurorina ssp. heldreichii, og jeg tænkte det da måtte være en fejl af denne sad i en kasse med dyr fra Bulgarien. Det viste sig dog ikke at være en fejl, og jeg var ved at få hjertestop, da dyret vitterligt var fundet i Bulgarien d. 28/6 - 2010 ved Zheravna i 600 meters højde. Ny art for Bulgarien. Knud havde oprindeligt bare regnet den for en crocea. Colias aurorina er en ret lokal art, omend dens samlede udbredelse dækker et større område fra Sydøsteuropa i vest, og længere østpå i lande som Tyrkiet, Libanon, Israel, Syrien, Georgien, Armenien, Aserbadsjan, Iran og Turkmenistan, fordelt på i alt ca. 9 beskrevede underarter. Arten lever på forskellige arter Astracantha, hvor foderplanterne gror i f.eks. varme kuperede terræner eller steppelignende landskaber. I Europa troede man indtil for nylig, at udbredelsen kun var begrænset til Grækenland. I 2012 lykkedes det for den, inden for feltet, internationalt berømte slovenske lepidopterolog Rudi Verovnik sammen med andre, at finde to populationer i det sydøstlige Albanien. 7 år senere, i 2019, lykkedes det altså så undertegnede at "finde" et eksemplar fra det østlige Bulgarien i Knuds samling. Dermed kendes arten med sikkerhed fra 3 europæiske lande, som alle tilhører ssp. heldreichii. I Tyrkiet er arten spredt over en større del af landet, dog især fraværende mod vest og sydøst. I landet finder man Colias aurorina ssp. aurorina, som også findes videre ind i Georgien, Aserbadsjan og det nordlige Iran. Dertil huser Tyrkiet også underarten Colias aurorina ssp. taurica. I den sydlige del af Tyrkiet findes også underarten Colias aurorina ssp. libanotica, hvis udbredelse også rækker ind i Israel, Libanon og Syrien. Foruden Colias aurorina ssp. aurorina, kan man i Iran også finde 4 andre underarter af aurorina. Det drejer sig om Colias aurorina ssp. sovarensis, samt Colias aurorina ssp. kermana der er en uhyre sjælden underart, som kun findes i den sydlige del af landet ved Kerman. Dertil flyver den ligeledes uhyre sjældne Colias aurorina ssp. rosei i det nordlige Iran ved Elburs-bjergene lige øst for Teheran. Endelig har vi underarten Colias aurorina ssp. transcaspica der flyver i det nordøstlige Iran og videre ind i Turkmenistan. Et lille udpluk af aurorina'er følger - jeg synes det er et fænomenalt dyr. Der er bare et eller andet særligt over Colias'er.
Han af Colias aurorina ssp. aurorina, fanget ved Lerik i Aserbajdsjan d. 3/6 – 1984. Fra Haugums samling.

Han af Colias aurorina ssp. aurorina fanget ved Azna, 2300-2700 meter, i Iran d. 5/6 - 2001. Leg. M. Dietz.

Hun af Colias aurorina ssp. heldreichii, fanget ved Parnassos, 1800 meter, i det sydlige Grækenland d. 25/6 – 1979. Leg. F. Schepler.

Hun af Colias aurorina ssp. heldreichii, fanget ved Chelmós-bjerget i det sydlige Grækenland d. 6/7 – 1991. Leg. F. Schelper.

Hun af Colias aurorina ssp. heldreichii f. fountanei, fanget ved Parnassos i det sydlige Grækenland d. 19/6 – 1976. Leg. H. J. Henriksen.

Hun af Colias aurorina ssp. heldreichii, fundet ved Rehovë øst for Ersekë i det sydøstlige Albanien d. 12/7 – 2019. Bestanden blev fundet i 2012 som ny art for Albanien.

Hun af Colias aurorina ssp. heldreichii f. fountanei, fundet ved Rehovë øst for Ersekë i det sydøstlige Albanien d. 12/7 – 2019. Bestanden blev fundet i 2012 som ny art for Albanien.

Lokalitet for Colias aurorina ssp. heldreichii ved Rehovë øst for Ersekë i det sydøstlige Albanien.
Billedet indeholder sandsynligvis: tekst
Colias aurorina ssp. heldreichii er netop blevet godkendt af Stoyan Beshkov som ny art for Bulgarien, og den artikel jeg har skrevet på i løbet af året, er ligeledes blevet godkendt & færdig - er nu sendt afsted til Belgien, hvor artiklen bliver bragt i tidsskriftet Phegea.

Her er så det famøse eksemplar. En hun af Colias aurorina ssp. heldreichii fanget ved Zheravna, 600 meter, i Bulgarien. Leg. Knud Bech & Knud Larsen, coll. Knud Bech. Ny art for Bulgarien.

Han af Colias aurorina ssp. daghestanica, fanget ved Rutul, Daghestan i Rusland d. 18/6 – 1991. Fra Haugums samling.
 Hun af Colias aurorina ssp. daghestanica f. neuschuldi, fanget ved Azizbekov i Armenien d. 14/6 – 1982. Fra Haugums samling.

 Han af Colias aurorina ssp. libanotica. Der findes desværre ikke rigtig nogen oplysninger på fundet. Om dyret er fra Tyrkiet, Israel, Libanon eller Syrien, skal derfor være uvist.

 Han af Colias aurorina ssp. rosei, fanget ved Elbrus-bjergene i det nordvestlige Iran d. 10/7 - 1992. Leg. W. Nazarv. 

Han af Colias aurorina ssp. transcaspica. Der er desværre ingen etiket på dyret. Om dyret er fra Iran eller Turkmenistan skal derfor være uvist.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Albulapass (2400 m), Graubünden, Schweiz

Boloria polaris i Finnmarken!